Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
pixabay.com
FOTOGRAFIE: pixabay.com

Apel: Dopřejme jim ty internety

10. April 2020 | Technologie
Vyprodané web-kamery, tablety, nárůst prodeje chytrých telefonů. Pandemická krize podstatně zamávala se zásobami telekomunikačních udělátek na skladech a prodejnách. Má to ale i jeden pozitivní efekt – chytré technologie se šíří mezi starší populací, která zpoza kamery může trávit čas se svou rodinou a blízkými.

Když si skypuju s tátou, vidím většinou jen polovinu jeho hlavy. Druhou si musím domyslet podle toho, jak usedne s tabletem. Ten jsem mu daroval, když šel do důchodu – aby se doma  nezbláznil a mohl být v pravidelném kontaktu s rodinou alespoň prostřednictvím videohovorů, fotek a chatu.

Moje máma, i když tablet neosloví jinak než “ten krám”, ho teď v podstatě nepustí z ruky. Má nejrychlejší odezvu ze všech mých kontaktů na Facebooku. Tablet je teď její kámoš. Je v tom paradox, protože stále odmítá jakýkoliv chytrý telefon bez tlačítek, který je ve výsledku jenom menší tablet a mohla by jej snáz nosit (jenže ten zas vyžaduje další udělátko – brýle).

S narozením vnoučat se chytrá zařízení stala pevnou součástí života mých rodičů a našich společných komunikačních návyků. Tráví na nich nemalou část svého času. 

Jednou si otec po telefonu stěžoval, jak by chtěl na tabletu něco udělat a ono to nefunguje. Podle popisu to vypadalo řešitelně, ale na dálku jsme problém nedokázali rozseknout. Když jsem jej pak o pár dnů později navštívil, vše se rychle vysvětlilo. Táta pracoval s gesty, které byly absolutně intuitivní. Na mém stroji by tyto dotyky bez problémů fungovaly. Jeho však neměl multitouch. Práce s fotkama tak pro něj byla podstatně komplikovanější, než v případě mého tabletu. Některé věci na levnějších zařízeních prostě nefakčí.

A proto na všechny, kteří se chystáte koupit svým rodičům a prarodičům nějakou novou technologii, apeluji: Nešetřete! Já jim v e-shopu vybral to nejlevnější zařízení s nejvyšším počtem hvězdiček. Říkal jsem si, že jim to na ten Skype a Facebook stačí. Byla to chyba.

Starší generace sice tráví před televizí víc času než my, ale v čase stráveném na tabletu a chytrých telefonech nás začínají dohánět. Není jediný důvod, aby se s jejich používáním zbytečně trápili. Stačí připlatit tisícovku či dvě a může jim vybrané zařízení sloužit mnoho let.

Pokud plánujete někoho ze své rodiny obdarovat chytrou technologií, zamyslete se nejdřív, jestli by se líbila i vám samým. Neštvalo by vás, že musíte po každém úkonu čekat dvě vteřiny na odezvu? Že zařízení nepodporuje intuitivní gesta, nemá dostatečnou paměť, pořizuje vyblité fotky, má špatný mikrofon, nekvalitní reproduktory…

Teď možná vaše babička či maminka nefotí, a tak si můžete při nákupu říct, že moc megapixelů nepotřebuje. Ale časem třeba bude. Pokud si technologii osvojí alespoň pro komunikaci s rodinou, k dalším funkcím se dříve či později sama procvaká a začne je používat.

Sami na sobě při nákupu nových technologií nešetříte. Nešetřete proto ani na svých nejbližších. Vrátí se to jim i vám v podobě příjemného uživatelského zážitku. A vy si navíc ušetříte spoustu času nastavováním jejich pomalých a nefunkčních zařízení.

AFA

Fotocredit: pixabay.com