Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Češi jsou obézní
FOTOGRAFIE: Ilustrační foto, zdroj: Flickr

Jak jsou Češi fyzicky zdatní? Málo se hýbou a tloustnou

20. May 2014 | Společnost
„Po třicítce začneš nabírat“ nebo „po třicítce už to neshodíš“ jsou věty, kterými často varují starší a zkušenější své mladší přátelé. Výsledky výzkumu Masarykovy univerzity bohužel tato lidová moudra potvrzují. Ženy nad třicet však mohou být zatím v klidu. Ty začnou tloustnout až v padesáti.

Výsledky výzkumu fyzické zdatnosti české populace mají po třech letech práce v rukou vědci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity. Výzkum prokázal, že s nadváhou a obezitou bojují častěji muži než ženy a nejvíce omezuje starší lidi. Data ukazují, že více než nevhodné stravování ohrožuje obyvatele České republiky jejich negativní vztah k pohybu

 „U mužů i žen platí, že se s věkem hodnota body mass indexu (BMI) zvyšuje, ale muži jsou na tom hůř. V normě jsou v průměru jen ti ve věkové skupině 18 až 29 let,“ uvedl vedoucí vědecké skupiny Jan Cacek. Další výsledky ukazují, že už muži od třiceti let věku mají průměrnou hodnotu BMI 25,51 kg/m², což už je v pásmu nadváhy, a ta se dál zvyšuje až na hodnotu 28,67 ve věkové skupině nad 70 let, což už značí téměř obezitu (začíná na hodnotě 30). Ženy si vedly lépe. V pásmu nadváhy se objevily až reprezentantky věkové skupiny nad 50 let.

Negativní obrázek dokresluje i další ukazatel, množství tělesného tuku. „Pokud bychom obezitu klasifikovali z tohoto hlediska, tak se do kategorie obézních řadí průměrný muž od 40 let věku,“ píše se ve studii, která upozorňuje rovněž na celkovou míru nárůstu množství tuku v těle mužů. Z počáteční průměrné hodnoty 14,5 procenta ve věkové skupině 20-29 narostla až na 29,3 ve skupině nad 70 let.

Dobře na tom zástupci české populace nejsou ani s množstvím a kvalitou svalů. Obojí se s rostoucím věkem přirozeně snižuje, u Čechů a Češek se tak ale děje příliš rychle, což dokládá nedostatečnou pohybovou aktivitu. „Pokles množství svaloviny pak může za nižší schopnost distribuovat sílu do jakéhokoliv pohybu, sportu i obyčejné chůze. Hlavně starší lidé jsou proto slabí, nejsou například schopni zabránit pádům a výrazně si svalovou nedostatečností snižují kvalitu života,“ popisuje Cacek medicínský jev, jemuž se říká sarkopenie. Ta je podle odborníků spolu s cukrovkou největším problémem lidí seniorského věku. „Na rozdíl od cukrovky se ale o sarkopenii nemluví. Přitom řešení příznaků tohoto syndromu stojí zdravotnický systém ohromné finanční prostředky,“ doplnila členka výzkumného týmu Dita Hlavoňová.

Na základě velkého množství dat teď vědci budou formulovat doporučení, která by měla pomoct situaci zlepšit. Apelují především na to zaměřit se na mladší generaci, a to i prostřednictvím třetí hodiny tělesné výchovy.