Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
wikicommons
FOTOGRAFIE: wikicommons

Lajka míří ke hvězdám

2. November 2015 | Vesmír
Dne 3. Listopadu 1957 vynesla raketa Sputnik 2 na oběžnou dráhu Lajku. Fena nalezená v ulicích Moskvy přežila podle později odtajněných informací jenom pět hodin od startu. Umřela na přehřátí organismu.

Američané a Rusové se ve svém vesmírném výzkumu předháněli, kdo bude schopný dopravit zpět živého tvora z vesmíru na planetu. Pokud máme věřit dokumentům NASA, tak již v roce 1948 se podařilo vrátit živé myši. Na raketách V-2, které zkonstruoval Wernher von Braun, dosáhli ovšem výšky pouze 83 mil.

Opičky Albert I až Albert IV ve stejném roce ovšem takové štěstí neměly. S jejich živým návratem se ovšem nepočítalo.  Některé opice se udusily, některé zemřely při dopadu na zem.

ZDROJ: NASA

Vesmírný závod pokračoval a do dějin vstoupil nejznámější pes planety Lajka. Projekt Sputniku 2 nebyl ani tak významný svým rozsahem, ale především díky mediální propagaci Sovětského svazu. Na žádost tehdejšího vedení ÚV KSSS chtěli mít Sověti vše hotovo do výročí VŘSR. Dne 3. listopadu 1957 tak Lajka letí ke hvězdám.

Jaká byla pravda?

Lajka byla vybraná jako podvraťák, protože vědci věřili, že díky životu na ulici zvládne těžký život v modulu. Byla to 2-3 letá fena, která vážila 6 kg.

Kabina pro Lajku byla hodně malá. Mohla pouze sedět či ležet a nemohla se ani otočit. Lajčin stav hlídali dva asistenti, kteří měli možnost monitorovat její tep, tlak a dechovou frekvenci. Další přístroje měřily kyslík v kabině, vlhkost a teplotu.

Pes měl vydržet na oběžné dráze 7 dní, což si celá planeta díky informacím, které Sovětský svaz pouštěl do médií, myslela. Až v roce 2002 ovšem Rusové přiznali, že Lajka žila pouze 5 až 7 hodin a měla mnohem krutější osud než její předchůdci.

Zdroj: wikicommons

Během startu rakety se její puls zvýšil ze 103 tepů na 240 za minutu. Po třech hodinách (čtyřech obkrouženích planety) se pak znovu stabilizoval a Lajka se dokonce nažrala speciální gelové potravy. Teplota v kabině měla být 15 stupňů celsia. Kvůli poruše systému regulace teploty ovšem překročila 40 stupňů a zvíře se tak přehřálo.

Podle ruských údajů dosáhla výšky až 939 km!

Lajka se díky mediální pozornosti, kterou se ji SSSR rozhodl věnovat, stala první psí hrdinkou pro celý svět. Najdeme ji na pomnících, poštovních známkách a knihách po celém světě.

Zdroje:

https://www.history.nasa.gov/sputnik/russ4.html

https://history.nasa.gov/printFriendly/animals.html