Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
FEI
FOTOGRAFIE: FEI

Největší továrna na elektronové mikroskopy

19. September 2014 | Technologie
Při příležitosti otevření nové budovy FEI jsme nahlédli do jinak nepřístupných výrobních prostor, kde vznikají nejvýkonnější mikroskopy světa.

Celý objekt má rozlohou téměř 30.000 m2. Podle informací společnosti se investice do těchto prostor vyšplhala na 700 milionů korun, což vzhledem k velikosti a technické vybavenosti budovy není zas tak překvapivé číslo.  

Před vstupem do čistých prostor se musíme převléci do speciální overalu, na boty natáhnout návleky a na vlasy síťku. Vše kvůli prachu, který je velkým nepřítelem precizní výroby, proto zde pečlivě filtrují vzduch a je zde prakticky bezprašné prostředí.

Celý interiér začíná připomínat laboratoře z amerických filmů nebo počítačových her. Procházíme dalšími elektronickými turnikety - srdce výroby je pečlivě střeženo, protože se zde pracuje na nových prototypech a patentech. Nikdo nepovolaný se nesmí dostat dovnitř. 

Prostředí je zde sterilnější, než operační sály nemocnic. Podlaha má speciální antivibrační úpravu, aby vibrace způsobené i pouhou chůzí neovlivňovaly měření mikroskopů. Zároveň vidíme všude kolem elektronové mikroskopy v různých fázích dokončení - některé připomínají jen hromady kabelů a elektronickéch součástek, jiné vypadají spíše jako futuristické lednice z budoucnosti.

Vnější pláště kryjí masivní elektronová děla a celý mikroskop se obsluhuje prakticky jen dvířky pro vkládání preparátu a speciálním softwarem v připojeném počítači. Kolem rozpracovaných mikroskopů chodí pracovníci v bílých overalech a drobnými nástroji s doslova chirurgickou precizností upravují jednotlivé komponenty.

Výkon těchto zařízení je ohromující. Nejvýkonnější mikroskopy dokáží zobrazit atomové sloupce, jiné doslova prozáří tenkou vrstvu zkoumaného preparátu. Jejich využití je přitom překvapivě všestranné - využívají je výrobci v polovodičovém průmyslu, těžaři, výzkumná centra i automobilky. Mikroskopy FEI tak nalezneme například v Intelu, Samsungu, stáje Ferrari, MIT nebo brněnském CEITECu.

Cena takového mikroskopu se pohybuje v průměru kolem milionu amerických dolarů a FEI jich v Brně vyrobí ročně zhruba kolem 550 kusů, z nichž velká vetšina jde na export. 

Jak vypadají samotné snímky z elektronových mikroskopů můžete vidět ZDE!