Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
chromozomový přístroj
FOTOGRAFIE: chromozomový přístroj

Pod pokličku pšence. Ústav experimentální botaniky otevřel dveře

15. November 2014 | Technologie
Olomouc - V rámci Týdne vědy se veřejnosti otevřely dveře Ústavu experimentální botaniky v Olomouci. Návštěvníci měli možnost projít se celým ústavem a nahlédnout pod pokličku výzkumu. Místním vědcům se například podařil světový unikát - odhalit DNA pšenice.

Na exkurzi se nás ujala doktorandka Přírodovědecké fakulty UP. Bohužel, většina laboratoří zela prázdnotou a viděli jsme pouze vypnuté přístroje. Prohlídka se zabývala převážně posledním úspěšným výzkumem, odhalení DNA pšenice.

Genetický plán pšenice je důležitým mezníkem pro získání celé sekvence dědičné informace této pro lidstvo důležité plodiny. Český tým vyvinul chromosonovou strategii, která je klíčem ke čtení složité dědičné informace pšenice, jež je přibližně šestkrát větší než DNA člověka. Badatelé vypracovali unikátní soubor metod, které umožňují izolaci jednotlivých chromosomů a připravují z nich materiály používané členy konsorcia pro sekvenování.

Čeští vědci tak v podstatě vyvinuli metodu, díky které může celý svět spolupracovat na čtení tohoto složitého genetického kódu.

S genetickým plánem všech chromosomů pšenice dostávají šlechtitelé do ruky nástroj, který přispěje k urychlení šlechtitelských programů. Budou také moci snadněji zjišťovat, jak jednotlivé geny ovlivňují důležité vlastnosti včetně výnosu, kvality a tolerance vůči chorobám, škůdcům a nepříznivým faktorům vnějšího prostředí. To umožní šlechtění odrůd pšenice s vyššími výnosy, bez kterých by nebylo možné zajistit dostatek potravin pro rostoucí světovou populaci.

Získané chromosomy vědci doslova rozsekají na malé kousíčky, každý pak nese jinou informaci. Všechny tyto kousíčky jednoho chromosomu insertují zvlášť do bakterií, z nich pak vyrostou kolonie, které vychytává speciální robot a umisťuje je na speciální destičky. Tyto destičky představují vlastně knihovnu DNA pšenice. Přímo v Ústavu je zamrazí a skladují ve speciální místnosti v mražácích při – 16 °C.

V samotném konci exkurze jsme nahlédli do růstové komory, ve které panují uměle vytvořené podmínky, ideální pro růst pšenice a trávy. A třešničkou na dortu byla procházka tropickým skleníkem plným banánovníků. Mimochodem, mají jich tu nejvíce ve střední Evropě.

Více informací o Ústavu experimentální botaniky naleznete na webových stránkách https://www.ueb.cas.cz/.

foto/repo: klk

Více info o pšenici můžete vidět na kroměřížské přednášce TEDx profesora Jaroslava Doležela: