Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
self cleaning plate
FOTOGRAFIE: tomorrow machines

Revoluce v kuchyni: samočistící nádobí

17. January 2014 | Technologie
Umývání špinavého nádobí patří mezi nejčastější a zároveň nejméně oblíbené domácí práce. Myčky nádobí sice znamenají významnou úsporu času, ale o jejich ekonomičnost je diskutabilní. Přestože se tento problém zdá banální, vědci i komerční firmy intenzivně vyvíjejí technologie, které by znamenaly skutečný konec špinavého nádobí a zároveň byly šetrné k životnímu prostředí. A zdá se, že revoluce v podobě samočistícího nádobí je skutečně na dosah.

Jedním z posledních důkazů, že vědci jsou revoluci v kuchyni skutečně blízko je tento set talíře a misky, který je opatřen speciálním nátěrem, který odpuzuje nečistotu i všechny tekutiny.

Prototyp představily švédské návrhářky Hanna Billqvist a Anna Glansén, které jej vyvinuly během spolupráce s Forest Industries Federation. Základem inovativního nádobí je materiál, pojmenovaný nanocelulóza. Ten je lehký, ale zároveň neobyčejně odolný, podobně jako kevlar, který se používá k výrobě neprůstřelných vest a nárazuvzdorných materiálů. Další výhodou nanocelulózy je její poddajnost, díky které nádobí získává svůj tvar pouhým tepelným listováním.   

CREDIT: tomorrow machines

Nanocelulóza ale sama o sobě čistící funkci nemá. Tu zajišťuje až speciální hydrofobní vrstva, která téměř dokonale odpuzuje kapaliny. Nová vrstva disponuje vysokým kontaktním úhlem 175 stupňů, to znamená, že kapičky vody přichází do styku s povrchem v tomto úhlu. V přírodě se takto vodoodpudivé materiály nachází například na křídlech motýlů nebo listech lotosu a ani u syntetických materiálů není tato hodnota mimořádná. Vrstva nazvaná KHT, použitá na nádobí, je ale převratná tím, že není toxická a může proto přicházet do styku s potravinami. Nátěr je stabilní a netoxický při vaření teploty až 260 ° C. Po použití stačí jen nádobí otočit nad dřezem vzhůru nohama, zbytky jídla sklouznou do výlevky a nádobí je zcela čisté bez vody nebo čistících prostředků. 

Ukázka podobné technologie na sklenici s kečupem.