Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Willie
FOTOGRAFIE: Simpsons

Skotská Wikipedie má problém. Není skotsky

1. October 2020 | Společnost
Skotskou Wikipedii dlouhé roky editoval americký nadšenec, který neumí skotsky. Uživatel AmaryllisGardener zvládl vyprodukovat 23 000 článků a 200 000 editací. Když v roce 2013 se svým „hobby“ začal, bylo mu teprve 12 let.

Skotové řeší, jestli současnou Wiki smazat a začít znovu, nebo jestli zkusí většinu článků upravit do „patřičné“ podoby. Skotština podle diskutérů na internetu připomíná spíše parodii školníka Willieho ze seriálu Simpsons.

Podle skotských jazykovědců články ignorují styl jazyka a gramatickou strukturu. „Je to velmi zvláštní,“ uvedl Robert McColl Millar, jazykovědec z univerzity v Aberdeenu. „Je velmi pravděpodobné, že to napsal někdo, kdo neumí skotsky.“

Až teď se přišlo na to proč. Většinu článků totiž napsal nebo editoval americký teenager, s profilovým jménem AmaryllisGardener. Anglická slova nahrazoval doslovně podle skotského slovníku, čímž ve většině případů vznikly nesmysly.

„Zjistil jsem, že mé příspěvky naštvaly spoustu lidí. Když jsem začal, bylo mi teprve 12 let a činil jsem tak v dobré víře,“ uvedl nyní již 19 letý, bývalý administrátor skotské Wiki. „Nebude mi vadit, pokud všechny mé články smažete.“

Což bude asi dost práce, vzhledem k pracovnímu tempu, kdy zvládl vyprodukovat v průměru 9 článků za den.