Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Agama mwanzae
FOTOGRAFIE: Zdroj: www.ojodigital.com

Objevili jsme zvířecího superhrdinu: ještěrku v „převleku“ Spidermana

7. July 2013 | Příroda
Malé, ale přesto nápadné zvířátko z Afriky, zaujalo lidi na celém světě. Ještěrka svým přirozeným zbarvením připomíná komiksového hrdinu Spidermana, což ji dělá skutečnou superhrdinkou v říši zvířat.

Ještěrka Agama mwanzae patří do čledi agamovitých, což jsou středně velké ještěrky s  kulatou hlavou a  nelámavým ocasem. V  České republice vůbec nežijí, obývají však tropy,  pouště č vysokohorské oblasti. Ještěrka-spiderman žije výlučě v  Rwandě, Keni a  také v Tanzanii. 

Její modro-črvené zbarvení kůže je ve skutečosti výstražným signálem pro dravé ptáky a pomáhá jí nestát se jejich snadnou kořistí. Přesto je však výrazná barva typická jen pro samce. Jejich hlava, krk a  přední část těla jsou jasně črvené až fialové, zatímco zbytek těla až k  chvostu je sytě modrý. Samičy jsou hnědé a  jejich nenápadnou barvu někdy přebírají také samci.

Pestrobarevné zbarvení není u  agam žádnou výjimkou, většina z  nich se pyšní zajímavým zevnějškem. Kromě toho je pro ně typický život ve dne, šplhání, lezení a  pochutnávání si na hmyzu, jejich oblíbené potravě.

Král zvířat, lev, se o svůj pomyslný trůn bát nemusí. Obě zvířata jsou si ale v několika ohledech podobná. Lva tento malý superhrdina připomíná například svým způsobem života. Ještěrky agama mwanzae žijí v  několikačenných skupinách vedených nejsilnějším a  nejjasněji zbarveným samečem. Samičy jsou navzájem přátelské, samci však mezi sebou moc dobře nevycházejí a čsto bojují o dominantní postavení. Dožívají se také, podobně jak lvi, až patnácti let. Na rozdíl od krále zvířat ale netráví většinu čsu lovem, nýbrž vyhříváním se na slunci.

Modro-črvená agama se díky svému vzhledu stala žádaným artiklem a  rovněž domácím mazlíčem fanoušků pavoučího muže. Její cena se v  České republice pohybuje kolem tisíce korun. Podle chovatelů je to nenáročý mazlíčk a  také zřejmě nejkrásnější barevná ještěrka na světě.Ještěrka Agama mwanzae patří do čeledi agamovitých, což jsou středně velké ještěrky s  kulatou hlavou a  nelámavým ocasem. V  České republice vůbec nežijí, obývají však tropy, pouště č vysokohorské oblasti. Měří pouhých třicet centimetrů (největší z  agam dosahuje délky až jednoho metru) a  lidé si ji čsto zaměňují s  podobně zabarvenou sestřenkou Agama agama.

ELA 

Další informace na:

https://www.fiboni.com/2013/04/lizard-that-resembles-spiderman/

https://www.amusingplanet.com/2012/04/spiderman-lizard-mwanza-flat-headed.html

https://www.the-lizard-lounge.com/content/library/wild-lizards/mwanza-flat-headed-rock-agama.asp