Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Nový prvek je na světě
FOTOGRAFIE: FLICKR.COM

Rodina chemických prvků se rozrostla o nového člena

29. August 2013 | Příroda
S převratným objevem se tento týden přihlásili vědci ze švédské Lund University. Objevili supertěžký prvek, o jehož existenci neměl zatím nikdo tušení. Nový člen Mendelovy periodické tabulky prvků právě čeká na své jméno.

Na základě experimentů a měření, které probíhaly v Německu, dospěl mezinárodní tým vedený švédskými výzkumníky k závěru, že existuje další chemický prvek. Jeho atomové číslo je 115. „Jde o velice úspěšný experiment a také jeden z nejdůležitějších v této oblasti za posledních pár let,“ potvrdil v oficiálním prohlášení Dirk Rudolph z Lund University.

Charakteristickým znakem prvku je to, že je výrazně těžký. Jedná se o radioaktivní prvek a jeho „životnost“ je jen několik vteřin. Proces samotného objevení byl poměrně složitý. Tenký film americia byl kontaktován s ionty vápníku a na základě následného měření fotonů byla dokázána existence nového očekávaného prvku. K definitivnímu potvrzení jeho existence ale dojde možná až po další sérií testů, které nyní zvažuje mezinárodní komise vědců z oblasti fyziky a chemie.

Dalším krokem k uvedení prvku do periodické tabulky bude určení jména. To má také na starosti speciální komise. Je ale pravděpodobné, že pojmenování se bude vztahovat ke jménu objevitele. Nový prvek ale zatím nebude mít žádné praktické využití, jeho množství je tak malé, že sotva stačí na pokusy a pozorování.

Naskýtá se také otázka, má-li vůbec objevování nových prvků své hranice a kolik jich lidstvo ještě nezná. Vědci z Lund University jsou v oblasti objevování nových a nových prvků v příštích letech optimističtí.