Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
psací stroj
FOTOGRAFIE: FLICKR

Rusko nevěří počítačům. Kupuje psací stroje

14. July 2013 | Technologie
Na vládních webových stránkách v Rusku se objevila neobvyklá veřejná zakázka. Kreml hodlá investovat celkem 486 540 rublů (asi 330 000 Kč) do nákupu elektrických psacích strojů. K čemu ale budou potřeba, ruské úřady prozatím neobjasnily.

Podle informací novinářů se tímto nezvyklým krokem snaží bezpečnostní úřady v Rusku zabránit úniku citlivých informací, jak tomu bylo například v kauze Wikileaks nebo naposledy v případu amerického bezpečnostního technika Edwarda Snowdena. Zprávu přinesla BBC s odvoláním na ruský deník Izvestija.

Psací stroje údajně Rusko využívá již delší dobu. Ministerstvo pro mimořádné události například připravovalo některé zprávy a tajné poznámky pro prezidenta Vladimíra Putina v papírové podobě.

Psací stroje mají oproti tiskárnám jednu velkou výhodu. Každý má svůj vlastní „rukopis“ a je možné vždy dopátrat, odkud dokument pochází a kdo jej napsal.

Fyzický papír navíc není možné tak snadno odcizit či zneužít jako jedničky a nuly v počítačové databázi. Oproti elektronickým dokumentům je ale papír náchylnější zkáze, například při požáru, a navíc je mnohem obtížnější jej ve větším množství archivovat.

Další informace:

https://www.bbc.co.uk     https://izvestia.ru