Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
storm_1
FOTOGRAFIE: storm

Vyzkoušeli jsme nejsmradlavější jídlo světa. Švédský Surströmming

16. May 2016 | Společnost
Surströmming znamená ve švédštině fermentovaný sleď. Jak jídlo vzniká? Jednoduše. Rybu necháte v plechovce při pokojových teplotách po dobu zhruba jednoho roku. Výsledný smrad je natolik silný, že jídlo je na letištích a v letadlech na seznamu nebezpečných předmětů.

Pokrm vznikl za Třicetileté války, kdy ve Švédsku nebyl dostatek soli pro konzervování masa a ryb. Fermentace se jevila jako jediný možný způsob. A z neskutečně smradlavého jídla se stala národní pochoutka. Zápach jde přirovnat k (hodně) smradlavému přístavu plnému (hodně) mrtvých ryb.

Na internetu koluje několik videí, kdy i po otevření ve venkovním prostředí to několik slabších jedinců – slušně řečeno – neustojí. My to naštěstí zvládli. Nutno podotknout, že jídlo podstatně lépe chutné než voní. I tak ale vyhrálo několik soutěží o nejhnusnější jídlo světa.

Pokud byste sami chtěli tuto severskou pochoutku vyzkoušet, je možné ji koupit například zde za necelých 300 Kč.

Plechovka se otvírá zásadně venku. Při zásahu oblečení můžete svůj oděv rovnou vyhodit.

Po otevření se vyvane hodně silný zápach tlející se ryby.

ENG: Surströmming is Swedish for 'sour herring', it denotes a traditional Swedish delicacy of fermented Baltic herring. How is such a food made? Easily. The fish is put into salty brine for two to three months and then canned and shipped. The fermentation process usually continues even in the can, resulting in quite dangerously looking bulge. Exploding can would really be a disaster because the distinctive odor of the final product is for some almost unbearable. Some airlines have even banned surströmming cans from their flights.