Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
ASMR

Prožijte mozkový orgasmus

6. February 2017 | Společnost
Co se skrývá za méně známou zkratkou ASMR? Budete se divit, ale je to hlavně uvolnění a potěšení nejen vašich smyslů, ale i těla. Může nám pomoci, pokud trpíme nespavostí. Přináší také pocity úlevy a to - řekněme si na rovinu - je v dnešním rychlém světě občas potřeba.

Vzpomínáte si na uspokojující pocit, když vás někdo škrabkal po zádech nebo hladil po vlasech? Uklidňuje vás poťukávání dlouhých nehtů? Je vám příjemné šeptání do ucha? Pro někoho to jsou nepříjemné momenty. Pro druhé zase okamžiky uvolnění.

ASMR (Autonomní senzorická meridiánová reakce) je reakce našeho organismu, při které dochází k mravenčení nebo mrazení kůže v oblasti hlavy, horní části těla a podél míchy. Je v podstatě přirovnávána k mozkovému orgasmu neboli tzv. braingasmu. O tomhle objeveném fenoménu se začalo mluvit díky Youtube videím a internetovým článkům:

Nejčastěji jsou na Youtube nahrávaná ASMR videa, ve kterých můžete slyšet přívětivé zvuky, které jsou často doprovázeny šeptáním. Videa jsou mnohdy odlišná, neboť jak se říká: ,,sto lidí, sto chutí”. Nejvíce převažují videa v angličtině, ale už i u nás na české youtuberské scéně se jich pár vyskytlo:

V Česku už tomuto fenoménu začínají propadat tisíce lidí. Pavel S. (který nechce být jmenován, ale redakci je jeho jméno známo) pracuje jako IT specialista. Při své náročné profesi našel relax právě v těchto Youtube videích: “Asi nejvíc věc je šeptání do jednoho ucha a pak do druhého, kdy jsem poprvé v životě ocenil stereo. To mi naskakuje fakt husí kůže,” uvedl Pavel a dodal, že v práci se musí během poslechu ovládat: “Občas to může vypadat dost zvláštně při poslechu, si dáváš v pěst nohy pod stolem, projede ti takový ten mrazivě příjemný pocit po zádech.”


Nepochybně, ale není důležité v jakém jazyce video sledujete, záleží zde hlavně na libozvučnosti vydávaných zvuků, jako třeba poklepávání, křupání nebo česání vlasů. Tak se chvíli zastavte v dnešním rychlém světe a dopřejte si příjemný pocit, který vám může navodit váš partner, partnerka nebo Youtube stránka.

Maya