Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Spánek způsobuje hubnutí
FOTOGRAFIE: Zdroj: Flickr

Každou noc zhubneme o sto gramů. Může za to uhlík

2. July 2013 | Společnost
Asi každý z nás ví, že pokud mu má váha polichotit, musí na ni vylézt po ránu. Ale proč tomu tak je? Proč vážíme ráno vždy méně, než večer nebo v poledne? Většina lidí by zajisté řekla, že odpověď je jednoduchá, že je to tím, že člověk přes noc tráví a mění tělesnou hmotnost na energii, případně že jde o to, kdo kdy chodí na záchod.

Jenže jak zjistil australský učitel fyziky a bloger Derek Muller, není to tak úplně pravda. Nebo spíše není to celá pravda. Kam se tedy přes noc poděje hmotnost, o kterou ráno vážíme méně?

Odpověď zní, že část z této hmotnosti tvoří vodní pára, která se odpařuje z povrchu lidského těla, když se v noci potíme, případně odchází při každém výdechu. To ale není ta nejvíce fascinující část. Ta je totiž tak jednoduchá, až se jí pomalu nechce věřit.

Všichni lidé v noci dýchají, na tom nic překvapivého není. S každým výdechem vypustíme do vzduchu několik atomů uhlíku (oxid uhličitý se skládá ze dvou atomů kyslíku a jednoho atomu uhlíku). Tedy celkem tři atomy. Jenže při nádechu se do těla dostává pouze kyslík, který má atomy dva, což znamená, že s každou vydechnutou molekulou nás opouští jeden atom navíc.

Jednotlivé atomy uhlíku samozřejmě neváží skoro nic. Když ale spočítáme, že s každým výdechem pošleme zpět do ovzduší asi 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (slovy deset miliard biliónů atomů), což je asi 0,012 gramu, a vynásobíme to 16 výdechy za minutu po osm hodin spánku, dostaneme se na hodnotu 95 gramů. A přibližně tolik každou noc zhubneme, nezávisle na tom, kdy jsme šli na záchod nebo kolik přes noc vypotíme.

Pokud bychom ale počítali i s vodní párou, zhubneme ještě víc. Většinu nocí je okolní vzduch chladnější než vnitřek našeho těla, tudíž vzduch, který vdechujeme, se oteplí a při výdechu je jeho relativní vlhkost okolo 100 %. To v logice výpočtů Dereka Mullera znamená další bilióny atomů, které opouštějí naše těla a pomáhají nám hubnout. Místo nákladných a náročných diet si tak stačí dopřávat hodně spánku a pořádně dýchat (a každý den být o půl kila lehčí).

ROB