Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
plameŇák
FOTOGRAFIE: © Brandt

Jezero smrti

3. October 2013 | Příroda
V severní Tanzánii se nachází jezero, pojmenované po latinském označení sodíku natrium. Díky vysokému nasycení sodnými sloučeninami je jeho voda vysoce zásaditá - s hodnotou pH 10,5. Teplota vody v jezeře navíc dosahuje až 60 °C, což vytváří velmi specifické prostředí pro život. Na březích lze navíc nalézt překvapivě zachovalé zbytky těl mrtvých zvířat.

Přestože zde žijí kromě různých bakterií a řas i endemické druhy ryb a plameňáci, je Natron známé jako jezero smrti, i díky fotografiím Nicka Brandta. Extrémně zásadité prostředí má totiž největší vliv na proces rozkladu zbytků těl.

Okolní vzduch je nasycen výpary sodných solí, které mrtvá těla dokonale konzervují. Návštěvníkům jezera se tak nabízí pohled na jejich de facto zkamenělé ostatky. Právě ty využil fotograf Brandt ke svým uměleckým kompozicím. Nalezená těla mrtvých zvířat na břehu jezera umístil do běžných pozic, jako by byla stále živá. Společně s využitím černobílé fotografie působí snímky jako ze scén hororového filmu

Přestože se na internetu po zveřejnění fotografií objevily fámy o jezeru smrti, které záhadně zahubí každého živočicha, který se dotkne jeho hladiny, vypadá jezero Natron ve skutečnosti o poznání veseleji. Vysrážené sodné soli totiž spolu bakteriemi vytváří narůžovělou až červenou barvu, která ladí s barvou plameňáků, kteří zde nejen žijí, ale dokonce hnízdí. Pokud však plameňák nebo jiný živočich uhyne v blízkosti jezera, jeho tělo se obalí vysráženou sodnou solí a doslova tak navždy zkamení. 

zdroje a další informace: 

Fotografie: birdlife.org

černobílé fotografie: © Nick Brandt

https://gizmodo.com/any-animal-that-touches-this-lethal-lake-turns-to-stone-1436606506

https://www.nbcnews.com/science/bird-mummies-natron-lakes-toxic-waters-petrify-animals-fall-8C11322626

Pokud Vás styl Brandtových fotografií zaujal, můžete si objednat sbírku jeho fotografií na 

https://www.amazon.com/Across-Ravaged-Land-Nick-Brandt/dp/1419709453?tag=gizmodoamzn-20&ascsubtag=[type|link[postId|1436606506[asin|1419709453[authorId|5791762745826392378

  MAČ