Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
mini prase Esther
FOTOGRAFIE: facebook

Problém s mini prasátky. Přerostou a jdou na porážku

2. October 2014 | Příroda
Samotné pojmenování mini prasátko (mini pig nebo také teacup pig) je velice chytlavé. Slibuje, že prasátko ani v dospělosti nebude větší než šálek na čaj a zůstane roztomilé. Bohužel, ve většině případů jsou tyto sliby pouhými marketingovými triky. Když mini prasátka vyrostou víc než by měla, končí většinou na eutanazii nebo v útulcích, protože jednoduše přerostou očekávání majitelů.

V roce 2012 Kanaďané Steve Jenkins a Derek Walter adoptovali 1,4kilové mini prasátko Esther, nebo si alespoň mysleli, že je to mini prasátko. O dva roky později už Esther vážila celých 227 kilo. „Nemohli jsme tomu uvěřit“, říká Jenkins, „ale po čtyřech měsících bylo jasně vidět, že prasátko bude větší, než jsme předpokládali.

Přibírala každý den a ještě pořád roste. Stejně jako tisíce jiných před nimi, byla i tato dvojce podvedena. Od roku 1998 počet tzv. mini prasátek v USA a Kanadě vzrostl z 200 000 na necelý milion. Aby se velikost zvířat udržela na „mini“ velikosti, chovatelé kříží příbuzná zvířata a krmí je jen velmi málo, prodávají je pak jako dospělá mini prasátka. Nebo jako v případě Esther, vydávají velká prasata, určená k jídlu, za malá, jednoduše kvůli výdělku.

Esther má v domácnosti dva psí kámoše. Na oslavu narozek ideální.

Právě proti těmto nepoctivým chovatelům a prodejcům bojují nově vznikající organizace, ale i jednotlivci. Například American Mini Pig Association sdružuje 250 chovatelů z celé země, kteří se snaží vytvořit kodex etických zásad, ale i klasifikaci založenou na váze zvířat. Nejdůležitější je však důsledně informovat kupce. Naštěstí pro prasátka, která svému majiteli přerostou přes hlavu, vzniká stále více rezervací a útulků. Ne všechna totiž mají to štěstí jako Esther. Majitelé si ji i přes velikost nechali, přestěhovali se a založili útulek i pro další zvířata. Letos jim lidé ze 40 států darovali cca. 400 000 amerických dolarů, aby mohli otevřít Happily Ever Esther Farm Sanctuary (Útulek Šťastně až do smrti). Esther má i svůj profil na Facebooku a webové stránky, aby lidé, kteří věnovali peníze, mohli sledovat, jak se jí daří. Na stránkách nalezneme mnoho fotek a videí.

A umím i aportovat.

Počet nechtěných a přerostlých mini prasátek je stále vyšší než počet útulků a hlavně peněz. Náklady na provoz takového zařízení jsou obrovské, proto se někteří chovatelé dokonce učí provádět menší veterinární zákroky, aby ušetřili.

Novinka v podobě mini prasátek se v USA objevila v roce 1986, když bylo do amerických ZOO přivezeno několik vietnamských břichatých prasátek (pot-belly pigs). Toho si všimli soukromí chovatelé a začali je chovat a křížit mezi sebou nebo s dalšími menšími druhy. Tato strategie byla plodná, prasata byla menší než ta z farmy, ale předvídat jejich váhu je téměř nemožné.

klk