Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
freshnewfreedom.com
FOTOGRAFIE: http://freshnewfreedom.com

Pavouci na drogách

24. July 2014 | Příroda
Zoolog H.M. Peters provedl již v roce 1948 zajímavý experiment - vliv různých drog na kvalitu a provedení pavoučích sítí. Na objev, že drogy ovlivňují vzhled a funkčnost pavoučích sítí, přišel vlastně náhodou.

Většina pavouků spřádá své sítě před rozbřeskem. Peters, který studoval pavučiny během svého studia na univerzitě v Tübingenu, unavovalo vstávat k jejich pozorování. Ve snaze ovlivnit hmyzí biorytmus požádal svého kolegu farmakologa Petera N. Witta, aby mu pomohl najít látku, která by pavouky přes noc uspala, a oni začali vytvářet sítě ve dne. Witt poté krmil pavouky vodou s cukrem a různými bdělost-ovlivňujícími látkami, jako například kofeinem, LSD nebo amfetaminem.

Pavouci reagovali na podávané látky jinak, než oba výzkumníci čekali. Sice stále pracovali na pavučinách v noci, jejich výtvory však byly menší a měly nepravidelnou strukturou. Výzkumníci například zjistili, že pavouci, kterým byl podán kofein, produkují menší pavučiny se silnými vlákny.

Celá studie by patrně došla v zapomnění, ale v roce 1995 na její výsledky navázaly vědci z NASA. I oni podávali různé drogy pavouku domácímu a sledovali jeho podivně strukturované výtvory. Čím více byla látka toxická a koncentrovanější, tím podivnější sítě pavouci splétali. Výsledky NASA zachycují přiložené fotografie.