Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
AV ČR
FOTOGRAFIE: AV ČR

Začíná Týden vědy

2. November 2014 | Společnost
V krajských městech po celé České republice dnes začíná 14. ročník festivalu Týden vědy a techniky, pořádá ho Akademie věd a chce tak přiblížit nové vědecké poznatky široké veřejnosti. Letošní motto festivalu zní: Dotkni se vědy. Akce potrvá až do 15. listopadu.

Festival nabízí až 500 různých akcí, především se jedná o přednášky, workshopy, interaktivní výstavy, ale také dny otevřených dveří do vědeckých výzkumů, promítání dokumentárních filmů, panelové diskuze a soutěže. Možná je i přímá konfrontace návštěvníků s vědci a zároveň jedinečná příležitost k diskuzi o aktuálních problémech.

Centrum celého festivalu je v budově Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze. Na Václavském náměstí bude 2. listopadu vystaven unikátní model srdce, u kterého si na místě můžete nechat zdarma vyšetřit a předejít tak riziku mrtvice. Workshopy probíhají i ve Foru Nová Karolina v Ostravě. Na přednášku si můžete zajít do Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem, např. v pondělí 3. listopadu s astrofyzikem J. Grygarem.

Máte-li to blíže do Brna, vězte, že v literární kavárně Academia se chystá přednáška o astronomii s názvem Maže se vesmírná sonda opalovacím krémem? Ptáte se K čemu je dobrá fyzika? Dozvíte se to na přednášce v Biologickém centru AV ČR v Českých Budějovicích.

Festival nezapomíná ani na humanitně zaměřené jedince. Věčnou otázku o autorství Slezských písní se bude snažit zodpovědět textolog Michal Kosák ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové. O podstatě lásky bude přednášet 4. listopadu v Klubu kultury v Uherském Hradišti známý populizátor vědy Michael Londesborough.

V dopoledních hodinách patří festival převážně studentům středních škol. Odpolední a podvečerní program pak může navštívit veřejnost. Na festivalu si najde každý to své, neváhejte a vyhledejte akce i ve vašem městě! www.tydenvedy.cz

Nahrajte nám fotografii do diskuse na FB z této akce. Ta s nejvíce lajky dostane dvě knihy z naší nabídky z vydavatelství Computer Press. Soutěž vyhodnotíme 15. listopadu.

klk