Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Tubus NICol a jeden z jeho tvůrců Lubomír Tůma (FEI Company)

Čeští vědci vyvinuli unikátní tubus elektronového mikroskopu

8. July 2015 | Technologie
Elektronový tubus NICol se čtyřmi detektory obrazu posouvá hranice skenovací elektronové mikroskopie. Nový vynález dodává čtyři snímky zároveň a výrazně tak urychlí práci vědců. Světové prvenství brněnských vědců chrání několik celosvětových průmyslových patentů.

Tubus je nejdůležitější část každého mikroskopu. V případě elektronové mikroskopie to platí dvojnásob. V tubusu je standardně umístěn zdroj svazku elektronů a soustava elektromagnetických čoček, které jej přesně dovedou do komory se vzorkem. V nejmodernějších tubusech jsou umístěny i detektory, pomocí kterých se vytváří obraz vzorku.

Světový úspěch mezinárodního vědeckého týmu pod českým vedením spočívá v tom, že tubus NICol obsahuje detektory hned čtyři. „V podstatě tak dostáváme najednou čtyři různé druhy informací o zkoumaném vzorku, kromě samotné topografie získáme také další informace o materiálovém složení nebo například o poloze nanočástic pod povrchem,“ uvedl Lubomír Tůma, vedoucí vývojář společnosti FEI Company.

Současným trendem je komplexnější výzkum nanosvěta za podstatně kratší čas. Tento tubus a mikroskopy jím osazené jdou přesně tímto směrem k dosažení vyšší efektivity. Samotný vývoj probíhal v mezinárodním týmu několik let a náklady projektu se pohybují v řádech milionů dolarů. Pracovníci brněnského technologického centra FEI celý projekt vedli a právě v Brně se nový tubus již začal vyrábět. 
  
Jedná se o nejuniverzálnější tubus na světě se širokým využitím zejména v materiálovém a biologickém výzkumu. Jeho hlavní výhodou je kromě rychlosti také snadná obsluha. Tubus a celý mikroskop se ovládá pomocí speciálního softwaru s prvky samoučení, kdy dokáže řadu operací a nastavení provést automaticky, podobně jako digitální fotoaparát," dodal Lubomír Tůma. Software minimalizuje riziko chyb při používání přístroje a právě pokročilá automatizace a sofistikované softwarové vybavení je dalším současným trendem v mikroskopii. Moderní přístroje dokáží obsluhovat vědci či experti na svůj obor, kteří nemusí ztrácet čas učením se ovládat tak složitý přístroj, jakým elektronový mikroskop bezesporu je.