Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Tianhe-2
FOTOGRAFIE: Zdroj: archiv www.119.net

Čína překonala USA a vybudovala nejrychlejší superpočítač světa

1. July 2013 | Technologie
Domovem nejvýkonnějších superpočítačů bylo odjakživa USA. Země, ve které se toto průmyslové odvětví zrodilo, ale nyní začíná zaostávat. A není zase až tak velkým překvapením, že na první místo se prodrala Čína. Její nový superpočítač Tianhe-2 (v překladu Mléčná dráha-2) je o 74 % rychlejší než americký Titan, který do té doby vévodil světovým žebříčkům.

Na začátek by bylo dobré si pro představu ukázat pár čísel. Výkon počítačů se neměří v gigahertzích (ty označují kmitočet procesoru), ale v jednotkách FLOPS, tedy zjednodušeně v počtu operací za sekundu. Klasická stolní kalkulačka se pohybuje v řádech jednotek, možná desítek FLOPS. Stolní kancelářské počítače jsou na tom mnohem lépe, pohybují se v řádu GFLOPS, tedy miliardách operací za sekundu. Maximum nového Playstationu 4 někde kolem 1,83 TFLOPS. Ostravský Anselm, který je považován za nejvýkonnější superpočítač ve střední Evropě, dosahuje již úctyhodného výkonu 73 TFLOPS, tedy 73 bilionů operací za sekundu.

Tianhe-2, který disponuje třemi miliony jader (Anselm jich má 3312, grafický čip v novém Playstationu 18), dosáhl v prvním testu výkonu 30,65 PFLOPS, tedy již poměrně dost nepředstavitelných 30 biliard operací za sekundu. Čínský superpočítač se tak s největší pravděpodobností umístí na vrcholu nového žebříčku TOP 500, který má vyjít letos v létě, a to bylo při testech využito zatím pouze 90 % jeho výkonu.

Podle časopisu Wired nebudou Američané této technologii stačit. Podobně výkonný systém by měl být v USA vyroben až v roce 2016. Další čínské prvenství na poli technologií tak znovu otevírá otázku, zda USA nezaspaly dobu a nezanedbaly důležité financování výzkumu a vývoje počítačových technologií. A přestože je počítač složený z čipů vyrobených v USA, není podle Jacka Dongarry, který Tianhe-2 testoval, utopií, že do několika let si bude Čína umět vyrobit podobně výkonné a spolehlivé procesory sama.

Financování výzkumu v USA je v posledních letech problematické, na rozdíl od Číny, která disponuje téměř neomezenými prostředky a je ochotná je investovat do inovací. Zajímavé je také historické srovnání nákladů na hardware. Zatímco v roce 1961 bylo pro dosažení výkonu 1 GFLOPS potřeba 1,1 trilionu dolarů, v současnosti je to 0,22 dolaru, což zní až neuvěřitelně. Díky stále se snižujícím cenám hardwaru a dalším inovacím by se ale mohly možnosti superpočítačů v blízké budoucnosti posunout ještě mnohem dále. Například Indie údajně plánuje kolem roku 2017 vytvořit superpočítač, který by disponoval výkonem 132 EFLOPS, tedy více než tisíckrát vyšším, než současný favorit Tianhe-2.

ROB

Další informace:

Ars Technica https://arstechnica.com/information-technology/2013/06/chinese-supercomputer-destroys-speed-record-and-will-get-much-faster/

Wired.com https://www.wired.com/wiredenterprise/2013/06/tianhe/