Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Umělé ucho
FOTOGRAFIE: cgtrader.quora.com

Kyborgové z 3D tiskáren

1. November 2013 | Společnost
Orgány vypěstované v laboratořích mohou sloužit k mnohem zajímavějším věcem než jen k transplantacím. Se správným mixem technologie a biologické tkáně totiž nebude zase takový problém přidat lidem nějaké ty superhrdinské schopnosti.

Zdá se to jako hudba budoucnosti, ale v současnosti se vědcům z Princetonské univerzity podařil jeden z experimentů, který nás k tomuto stavu přibližuje. Na 3D tiskárně se jim totiž podařilo vytvořit mix živé tkáně a elektroniky, a to v jednom uceleném kusu.

Konkrétně se jedná o vytištěný ušní boltec, který má vestavěnou anténu a elektrodu. Orgán by měl být milionkrát citlivější než lidské ucho, takže by zachytil i frekvence, které jsou lidem prozatím skryty.

A to všechno díky technologii trojrozměrného tisku. Díky 3D tiskárnám je totiž možné spojit i materiály, které k sobě normálně moc nepasují – tvrdou a neohebnou elektroniku s lidskou tkání. Ucho vědci vybrali proto, že nemá cévy (tato část lidského těla zatím vědcům napodobit nejde) a je téměř celé z chrupavky, která se dá v laboratoři poměrně snadno připravit.

V tomto případě využívala tiskárna tři hlavní druhy „inkoustu“: hovězí chrupavkovité buňky v hustém gelu, který zamezoval jejich předčasnému růstu; suspenzi z nanočástic stříbra, která byla použita na tvorbu antény a elektrody; a nakonec silikon k izolaci elektronických součástí. Nanočástice stříbra jsou vytištěny tak blízko u sebe, že mohou vést elektrický proud, ale díky jejich upravené formě se na rozdíl od klasických kovů dají tisknout.

Celý proces probíhá vrstvu po vrstvě stejně jako u klasického 3D tisku umělou hmotou a trvá asi čtyři hodiny. Ucho je poté namočeno do výživového roztoku, který vybudí chrupavkovité buňky k produkci kolagenu, růstu a vytlačení gelu.

Tým vědců z Princetonu tak dokázal, že hladké spojení lidské tkáně a elektroniky již není hudbou vzdálené budoucnosti nebo Star Treku, ale je to v omezené podobě možné již dnes. A to s pomocí (trochu vylepšené) technologie, kterou si může pořídit domů skoro každý.

autor: Roman Bureš

publikováno na 

computerpress.cz/blog