Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Mládě kočky cejlonské
FOTOGRAFIE: ZOO OSTRAVA

Mláďata nejmenší kočky světa se mají čile k světu

21. June 2014 | Příroda
Ostravská zoologická zahrada se těší z dalšího vzácného odchovu. Jedná se o mláďata nejmenší kočky světa – kočky cejlonské. Koťata přišla na svět v polovině dubna a návštěvníci je mohou od minulého týdne vidět v expozici malých šelem.

Dvě mláďata se narodila pravděpodobně 18. dubna. To že jsou mláďata na světě, usoudili chovatelé až podle hlásů, které se začaly z porodního doupěte ozývat. Jelikož jsou kočky cejlonské velmi plaché a žijí skrytě, nechtěli zaměstnanci novou mámu a její potomky nikterak vyrušovat.

I první veterinární kontrola proběhla až s odstupem několika týdnů, aby měla novopečená máma klid a pohodu při zvykání si na její novou životní roli. Během kontroly velmi rychle zhodnotili zdravotní stav mláďat a určili pohlaví – oba jsou to kluci.   

Letošní koťata jsou potomky druhého páru a v současné době je mohou návštěvníci vidět ve výběhu v expozici malých šelem. 

Kočka cejlonská (Prionailurus rubiginosus phillipsi) patří mezi nejmenší kočkovité šelmy. Obývá suché opadavé lesy na indickém subkontinentu. Poddruh chovaný v ostravské zoo se vyskytuje pouze na Srí Lance (ostrov Cejlon), kde  byl zaznamenán výskyt i v tropickém deštném lese. Přestože dává přednost husté vegetaci a kamenitým oblastem, zatoulává se také do zemědělské a osídlené krajiny, kde ji lákají hojní hlodavci. Je to excelentní lezec po stromech, ale svou kořist loví zejména na zemi. Je aktivní především za soumraku a v noci. Po 66-70 dnech březosti rodí samice jedno až dvě mláďata, která ukrývá v dutinách stromů a pod skalními převisy.