Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Výcvik budoucích kosmonautů. Zdroj: NASA

Skautský tábor? NASA zveřejnila fotografie z výcviku astronautů

19. September 2013 | Vesmír
Chcete-li se podívat do vesmíru, musíte umět přežít v divočině. Všichni kandidáti na hvězdnou kariéru podstupují náročný trénink, který trvá více než dvacet měsíců. Předpokladem úspěšné vesmírné mise je také přežití v divočině.

Jak založit oheň, připravit palivo, vytvořit úkryt, či se orientovat v terénu. Tyhle a jiné skautské znalosti si musí účastníci tréninkového programu NASA pro budoucí astronauty osvojit. Před několika dny NASA zveřejnila sérii fotografií, které zachytávají přípravu budoucích astronautů.

Tři dny strávené v přírodě v okolí Rangeley (stát Maine) jsou první částí jejich výcviku. V další úrovni se astronautští zelenáči učí používat rádiové spojení, pilotovat letadlo, pracují na své kondičce a také tráví několik dnů ve volné přírodě. Nabírají teoretické znalosti o fyzice a vesmíru samotném, učí se práci s počítačovými systémy. Nezbytnou součástí příprav je například také potápění. I když se to zdá zbytečné, právě potápění je nejdostupnější simulace stavu beztíže. 

I když fotografie připomínají idylku dětského tábora, NASA své nováčky vybírá z několika tisíců přihlášených. V roce 2013 jejich počet dosáhl druhé nejvyšší číslo v historii, bylo jich víc než 6000. Po několika měsících se do aktuálního programu pro astronauty dostane osm vyvolených, čtyři ženy a čtyři muži.

Plnohodnotný astronaut získá na konci výcviku stříbrný odznáček. Zlatý dostane po své první cestě do vesmíru. Adepti na fotografiích tak mají přes sebou ještě dlouhou cestu.

Zdroje informací: www.nasa.gov

Zdroj fotografií: flickr.com/photos/nasa2explore/sets/72157635299813611/

ELA