Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
pool photo
FOTOGRAFIE: pool photo

Smrtící zbraň z KLDR má český motor

14. April 2014 | Společnost
Soul - U nás se používají hlavně pro zábavu a modelářství. V komunistické Koreji slouží jako pohon pro smrtící drony. Motory z leteckých modelů z Hronova byly nalezeny u špionážních letadel, které dopadly na znepřátelené území jižního státu.

Ministerstvo obrany Jižní Koreji zachytilo tři špionážní drony, které "upadly" v blízkosti hranic. Malá letadla svým vzezřením sice připomínají dětské hračky. Jejich malé kamery však na svých záznamových zařízeních měly vyfotografované vojenské objekty. Korejská média dokonce dříve přinesla zprávu, že nejcenějším foto-úlovkem byla kancelář prezidenta republiky.

zdroj: ministerstvo obrany Korejské republiky

Toto zjištění vyvolalo vážné pochyby, zdali jsou radary jižního souseda schopny čelit letecké hrozbě ze strany diktátorského režimu. KLDR nařčení odmítá - podle součástek se prý jedná o "mezinárodní projekt" (USA, Japonsko, Jižní Korea, Česká republika, Čína, Švýcarsko).

Rychlost takového dronu může být až 300 km/h. Největší obavy budí fakt, že místo kamer může podobná technologie nést bomby a výbušiny.