Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Hora křížů

Tajemná Hora křížů

4. July 2013 | Společnost
Na severo-západě Litvy, vedle města Šiauliai se nachází Hora křížů. Mystická kombinace křesťanské zbožnosti, lidové tvořivosti a památníku litevského utrpení pod ruskou nadvládou. „Horu“ si můžete představit jako malý kopec, na kterém se zásluhou místních obyvatel a především poutníků z celého světa nachází přes sto tisíc křížů.

Jak dlouho již kříže na místě stojí, není přesně známo. Je dokonce možné, že kříže pouze nahradily pohanské totemy z předchozích dob. Novodobý výklad se ovšem odkazuje na dvě polsko-litevská povstání proti carskému Rusku z let 1831 a 1863, kdy na místě byly pohřbeny oběti. Tehdy se na kopci vršilo pouze sto křížů.

Další vlna rozrůstání je spojena s masivní deportací litevského obyvatelstva na Sibiř v 50. letech minulého století. Lidé sem snášeli své kříže jako protest proti sovětské nadvládě.

Sovětský svaz se pokusil pietní místo několikrát zničit a kříže rozjezdil buldozery v letech 1960, 1963, 1973. Marně. Po každém takovém zásahu Litevci znovu svou národní hrdost obnovili a kříže na místo nanosili znovu.

Po rozpadu SSSR se místo stalo cílem poutníků z celého světa. V roce 1993 jej navštívil sám papež Jan Pavel II. a na místě zanechal dřevěnou sochu Krista. Protože místo není pod patronací žádného státu, nevztahují se na něj zákony a každý zde může postavit svůj kříž tak, jak uzná za vhodné.

AFE

Zdroj: The Rough guide: Estonia, Latvia a Lithuania