Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
mu brno
FOTOGRAFIE: mu brno

Z pera polárníka

17. January 2015 | Příroda
Česká vědecká expedice dorazila na ostrov Jamese Rosse v Antarktidě, kde Masarykova univerzita vlastní a provozuje vlastní stanici pojmenovanou po brněnském genetikovi a přírodovědci - J. G. Mendelovi. Své první dojmy zaznamenal vědoucí expedice Pavel Kapler

„Úžasné, konečně doma!“ – to byl zcela jednoznačně pocit „starých polárních vlků“, kteří se do Antarktidy vracejí již poněkolikáté. Také sedmi nováčkům se zde ihned zalíbilo; velmi mile je překvapil vysoký komfort stanice (už první noc se podařilo pokoje vyhřát téměř na 15 °C) i zásoba kvalitních potravin, z nichž vybraná četa hned po přistání a zprovoznění kuchyně začala připravovat večeři, zatímco ostatní odzimovávali stanici: vykládali náklad, sundávali okenice, odhazovali sníh. Téměř ihned a bez potíží byly zprovozněny všechny základní systémy (energie, vzduch, odpady); od druhého dne už byla k dispozici i tekoucí voda.

Vyložení nákladu poblíž stanice J.G. Mendela se účastnili všichni členové expedice i posádka vrtulníku MI-17 argentinského vojenského letectva. Foto Alena Žákovská

Stanice potřebovala od jihu i od severu odházet od sněhu, ale obecně byla závěj i návěj mnohem menší než loni. Stanice jako taková se až na drobná poškození zdá být ve velmi dobrém stavu, nicméně 7 extrémních vichřic v mimosezónním období poněkud pocuchalo nedalekou pokusnou plochu a přístroje rostlinných fyziologů.

Na stanici se letos dostaly i dvě terénní čtyřkolky ArcticCat, které významně usnadní vědeckou práci v terénu a zvýší i bezpečnost pohybu vědců. Foto Alena Žákovská.

Díky mimořádné doručovací operaci z konce loňského března by dvě až tři příští expedice mohly cestovat relativně na lehko, pokud ovšem Masarykova univerzita získá dostatek prostředků na dopravu a provoz stanice… Ostatně v kontextu trvalého hodnotného vědeckého přínosu, který propracovaná strategie a devět let provozu přístrojů pro dlouhodobý monitoring slibují, dokonale sehrané posádky technického zabezpečení a vůbec vší té vynaložené dřiny a nákladů (samotné postavení stanice stálo mnoho let úsilí a několik desítek milionů korun) zdá se být rozhodnutí Ministerstva školství o zastavení podpory provozu stanice ve chvíli zjevného dosažení pravého optima jejího fungování ještě absurdnější než kdy dřív.

Chutné a zdravé jídlo je pro morálku členů expedice klíčové, proto je cílem každé kuchyňské služby „přetrumfnout“ tu předchozí. Foto Barbora Chattová.     

Mořský zámrz na průlivu Prince Gustava, který odděluje ostrov Jamese Rosse od Antarktického poloostrova, je kompaktní a téměř hladký (moře zamrzlo bez přítomnosti vysokých ledových ker), nicméně vstup na led je z bezpečnostních důvodů přísně zakázán a ani použití člunů pro nejbližší týdny se zcela jistě nedá očekávat.

Ihned po zprovoznění stanice začíná práce na vědeckých úkolech. Instalace expozičních panelů pro sledování odolnosti pokročilých umělých hmot proti extrémním dávkám UV záření na střeše technického kontejneru stanice J.G. Mendela. Foto Jiří Strnad.

Jižní léto a s ním i čas vyměřený pro práci v Antarktidě jsou krátké, je proto třeba spěchat. Již třetí den po přistání na stanici (8.1. 2015) začínají výzkumníci s realizací vědeckého programu, technický tým instaluje nový střídač pro efektivní řízení provozu elektrických zařízení stanice a pravidelně se střídají i služby v kuchyni. 9.1. bylo zprovozněno internetové spojení a byly nainstalovány panely partnerské infrastruktury CEITEC VUT Brno pro sledování vlivu UV záření na stavební hmoty (pokročilé polymery). 10. 1. pak začala příprava práce na instalaci nového solárního systému a nového typu větrné elektrárny, což by mělo české stanici zajistit jednu z nejvyšších úrovní nezávislosti na fosilních palivech, jaká kdy byla v Antarktidě dosažena.

Drobné choroby mezi členy expedice zvolna ustupují, všichni se těší uspokojivému zdraví a dobré mysli.