Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
FLICKR.COM
FOTOGRAFIE: FLICKR.COM

I občasné kouření marihuany poškozuje mozek

17. April 2014 | Společnost
Marihuana je nejčastěji užívanou drogou. O jejím vlivu na lidský mozek však existuje jen málo informací. Předchozí studie na zvířatech ukazují strukturální změny v některých částech mozku. Poslední vědecká studie publikovaná v časopise Journal of Neuroscience potvrzuje tyto změny i u lidí.

Za pomoci velice citlivé magnetické rezonance vědci zkoumali mozky čtyřiceti studentů ve věku od 18 do 25 let. Dvacet z nich alespoň jednou týdně užívalo marihuanu. Zbývajících dvacet vůbec. Výzkum měřil především hustotu šedé hmoty, její objem a tvar.

Po 90 dnech sledování mohli vědci potvrdit, že změny a abnormálie jsou přímo úměrné počtu vykouřených jointů. Největší odchylky dosáhli čtyři lidé, kteří kouřili dvacet jointů týdně. Ti měli podstatně hustší šedou hmotu.

Marihuana pod drobnohledem vědců. Zdroj: Flickr

Studie tak navazuje na předchozí výzkumy, které se staví proti legalizaci marihuany a slouží jako její protiargument. Mladí kuřáci této drogy prý plní pomaleji úkoly, mají nižší IQ a několikanásobně vyšší riziko mrtvice.

Autoři studie však ze zveřejněných výsledků nedělají prozatím žádné unáhlené závěry. Není totiž znám vztah mezi strukturálními změnami šedé hmoty a vlivu na samotné mozkové operace.

ZDROJ